Zoektocht naar sporen WOII-executie levert weinig op

BAARN - Een zoektocht in het Baarnse Bos naar bewijsmateriaal van twee executies die daar in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden, heeft weinig concreets opgeleverd.
Er werden een roestige haarspeld, een musketkogel, een geldkistje en enkele hulzen gevonden, meldt de Defensiekrant. Op basis daarvan is niets meer duidelijk geworden over de executies dan al bekend was. De vondsten gaan naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, dat het initiatief had genomen voor de actie.

SICHERHEITSDIENST

Slachtoffers van de moorden waren de 21-jarige verzetsstrijder Ernst van Kempen en de relatief onbekende tandarts Arnold Loterijman. Van Kempen kreeg na de oorlog een gedenkteken in het bos. Over de executie van Loterijman is minder bekend. Het Nationaal Militair Museum
waar hij is omgebracht.
In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog richtten de Duitse bezetters Villa Medan op de hoek van de Julianalaan en de Luitenant-generaal Van Heutszlaan in als hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst, de geheime politie van de nazi's. In die korte tijd vermoordde een Duitse SS'er de twee Nederlanders in het bos tegenover de villa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.