Geluidsoverlast door laagvliegoefening Leusderheide

PROVINCIE UTRECHT - Omwonenden van de Leusderheide kunnen donderdag en vrijdag overlast hebben van een oefening van Defensie. Helikopters hebben namelijk toestemming om oefenvluchten uit te voeren op zeer lage hoogte.
Defensie zegt er alles aan te doen om de overlast te beperken, maar dat die niet helemaal te voorkomen is."Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden", zegt een woordvoerder.

KLACHTEN

Omwonenden die last hebben van de vliegtuigen wordt gevraagd dat te melden. "Eventuele klachten kunnen schriftelijk worden ingediend of telefonisch worden ingesproken", aldus Defensie.
Volgens Defensie is de oefening noodzakelijk. "Om veilig te kunnen opereren in het missiegebied trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door. Voor deze oefening wordt er met Apaches en Chinooks gevlogen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen naar de Leusderheide."

OEFENTERREIN

Het speciaal laagvlieggebied is globaal de omgeving tussen de snelweg A12 en Baarn en tussen Soesterberg en Woudenberg. Tijdens de oefening wordt onder andere het volgen van een militair voertuig door helikopters beoefend. Daadwerkelijke acties, zoals het in- en uitstijgen van een helikopter vinden plaats op de het oefenterrein zelf.

"Er vliegen gevechtsheli's boven de Leusderheide"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.