Vakantie op het water: aso-varen en brugspringers

PROVINCIE UTRECHT - Rijkswaterstaat roept recreanten op om zich goed voor te bereiden voor ze het water op gaan. Zo hopen de opsporingsambtenaren dat ze tijdens het vaarseizoen minder te hoeven ingrijpen.
De oproep van Rijkswaterstaat heeft een duidelijke reden, zegt toezichthouder Arthur Wagenmakers. "Asociaal gedrag, in het midden varen en aanleggen op plekken waar het niet mag. Het is in de vakantieperiode eerder regel dan uitzondering."

BRANDSTOFPROBLEMEN

Als opsoringsambtenaar houdt Wagenmakers het water constant in de gaten om overtreders in de kraag te vatten. Maar hij is er ook om recreanten te helpen. "Bijvoorbeeld met brandstofproblemen of als mensen de weg kwijt zijn. De vaarrecreanten kunnen de beroepvaart namelijk ook in de weg zitten."
Rijkswaterstaat controleert niet alleen schepen. Ook brugspringers worden scherp in de gaten gehouden. Met het warme weer zoeken jongeren op deze manier verkoeling, maar dat is levensgevaarlijk.

CAPRIOLEN OP FILM

haalden jongeren nog gevaarlijke capriolen uit door van een Nieuwegeinse brug af te glijden. Ze maakten een filmpje van de actie. Wagemakers begrijpt er niets van. "Soms praat je over bruggen van 12 tot 18 meter. Ik kan me best voorstellen dat je buiten bewustzijn raakt als je daar vanaf springt."
Vanwege het zomerseizoen zijn de handhavers de komende tijd nog extra alert.

"Associaal gedrag is eerder regel dan uitzondering"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.