Waterschap haalt exotische waterplant weg

IJSSELSTEIN - Het ongelijkbladig vederkruid heeft toegeslagen in IJsselsteinse wateren, meldt Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Vooral vijvers en sloten in de wijk Zenderpark hebben veel last van de exoot en daarom wordt de plant de komende weken verwijderd.
De plant groeit snel en is slecht voor andere planten en dieren in het water. Die krijgen te weinig zuurstof en sterven vervolgens af. Ook kunnen de planten voor wateroverlast zorgen. Ze verstoppen duikers, stuwen en gemalen en hinderen daarmee de waterafvoer, zegt het waterschap.
Aannemer Verduyn gaat het ongelijkbladig vederkruid de komende weken weghalen vanaf een boot. Ook wordt op sommige plekken jute op de bodem gelegd. Daardoor stikt het plantje. De jute vergaat binnen enkele jaren.
Een ecoloog houdt in de gaten of geen andere planten worden weggehaald. Omwonenden kunnen na enige tijd de waterlelie en gele plomp zien terugkeren.
De werkzaamheden duren tot twee maanden en beginnen bij de Maassingel en de Boomgaard. Mensen die het ongelijkbladig vederkruid op andere plekken zien, kunnen dat melden via de app iWaterplant, die in juni werd gelanceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.