Herbouw Viaanse wipkorenmolen stap dichterbij

VIANEN - Het ziet er steeds meer naar uit dat Vianen na bijna twee eeuwen een unieke wipkorenmolen uit 1691 terugkrijgt. Er is nog veel geld nodig voor de herbouw, maar de initiatiefnemers hebben alvast cruciale onderdelen gekregen uit Utrecht.
Vorige week kregen de initiatiefnemers molenroeden van de gerestaureerde korenmolen Rijn en Zon uit Utrecht. Die heeft nieuwe wieken gekregen, maar de roeden zijn nog in prima staat, zegt Arti Enkelaar, een van de initiatiefnemers van de herbouw.
Al sinds 2000 wordt geijverd voor de herbouw en er is al een plek gevonden bij de Buitenstad. Maar volgens Enkelaar moet nog veel gebeuren voordat de herbouw kan starten."We hebben nog heel veel eikenhout nodig."
"We hopen dat we op korte termijn een sponsor vinden", zegt Enkelaar. "Of iemand die het eikenhout direct in natura levert, of bedrijven en particulieren die financieel willen helpen." Enkelaar zegt dat een crowd-fundingsactie in voorbereiding is.

HERBOUW

De molen brandde in 1834 af en de opvolger ging in 1913 in vlammen op. In 1965 verdwenen de laatste resten van de molen, maar omdat de originele bouwtekeningen bewaard zijn gebleven is een herbouw mogelijk.
Een wipkorenmolen is een type molen, die in Nederland op nog maar twee plekken voorkomt. Als de initiatiefnemers sponsoren vinden, moet de bouw binnen twee jaar van start gaan.

Herbouw Viaanse wipkorenmolen stap dichterbij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.