Gemeenten krijgen hulp bij Turkse spanningen

UTRECHT - Gemeenten met Turkse Nederlanders krijgen steun en advies van de landelijke overheid bij het in de hand houden van de spanningen binnen de Turkse gemeenschap. Vertegenwoordigers van een aantal gemeenten, ministeries en de politie hebben daar woensdag over gesproken in Utrecht.
Tijdens de bijeenkomst is gehamerd op het belang van extra alertheid bij de gemeenten. De ministeries hebben gemeenten ook bijgepraat over de internationale ontwikkelingen, zodat de lokale overheden de gebeurtenissen kunnen plaatsen. Dat is onder meer van belang als na de zomer veel Turkse Nederlanders terugkeren van hun vakantie in Turkije.
De gemeenten hebben ook advies gekregen over hoe om te gaan met de onrust en hoe men in gesprek kan blijven met de verschillende groepen Turkse Nederlanders. De politie zegt dat het belangrijk is dat iedereen die te maken krijgt met geweld of bedreigingen aangifte doet.

STENEN

In Utrecht heeft de coup tot incidenten geleid. Stichting Educatief Centrum Utrecht (SECU) heeft panden in Kanaleneiland en Overvecht en na de couppoging in Turkije vlogen
naar de gebouwen.
In de Ulu-moskee in Utrecht riep voorzitter Aydemir eerder al op de rust te bewaren. Het bestuur van de moskee veroordeelt de poging tot een staatsgreep in Turkije.
Na de mislukte staatsgreep in Turkije nam het aantal incidenten in Nederland fors toe, vooral tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.