OM: weinig problemen met opsporingsfilmpjes op Facebook

MAARSSEN - Het Openbaar Ministerie vindt het in principe goed als mensen op eigen houtje opsporingsbeelden op sociale media zetten. "Het is niet strafbaar, als het in een neutrale context gebeurt hebben we er geen problemen mee."
Woensdag zette een man bewakingsbeelden online waarop kinderen te zien zijn bij een bedrijfsverzamelpand in Maarssen. Ze zouden voorbereidende handelingen verrichten voor een inbraak op een later moment.
Het filmpje is al ruim 1600 keer gedeeld. Het gebeurt steeds vaker dat mensen beelden van mogelijke misdrijven online zetten in de hoop de dader(s) op te sporen.

STRAFBAAR

Op dit specifieke geval kan het OM nog niet ingaan. Maar in algemene zin zegt justitie dat opsporingsfilmpjes op Facebook plaatsen alleen strafbaar is als er een belediging wordt geuit aan het adres van de gefilmde personen.
Of wanneer de vermeende verdachte wordt beschuldigd van iets wat hij of zij niet heeft gedaan. "Dan kan een zaak worden gestart volgens het civiele recht", zegt een woordvoerder van het OM.
Het OM benadrukt verder dat het altijd een goed idee is om aangifte te doen en de zaak bij de politie neer te leggen.

DIEFSTAL

Bij het bedrijfspand in Maarssen zijn uiteindelijk meerdere dure laptops laptops gestolen. Of dat ook is gedaan door de gefilmde kinderen, is niet zeker. De politie onderzoekt de zaak. Woensdagavond zou er opnieuw een inbraakpoging zijn geweest bij het pand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.