Utrecht: voldoende bewijs voor sluiten kiosk

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft voldoende bewijzen om aan te tonen dat een kiosk in Overvecht terecht is gesloten wegens illegaal gokken. Dat zei advocaat Gangabisoensingh maandag in de Utrechtse rechtbank.
Burgemeester Jan van Zanen sloot de zaak voor een jaar maar de eigenaar is het er niet mee eens. Beide partijen stonden daarom maandag tegenover elkaar in de rechtbank.
Volgens de gemeente staat de kiosk aan de Tiberdreef op straat bekend als plek waar je illegaal kunt gokken. Ook is er bij de gemeente een betrouwbare tip binnengekomen over de gokpraktijken in Overvecht.
Advocaat Gangabisoensingh zegt ook dat de eigenaar van de kiosk goed wist hoe hij zijn gokparadijs onder de radar moest houden. Zo wisten ze dat ze niet met papieren tickets moesten werken.Toch werden voor de zekerheid toch alle prullenbakken met enige regelmaat gecheckt. Ook was er contact met een helpdesk in Duitsland die kon bijspringen als er problemen waren.
"Alles bij elkaar opgeteld maakt het gewoon aannemelijk dat er sprake was van illegaal gokken", aldus Gangabisoensingh.

GESLOTEN

De advocaat van de kioskeigenaar vindt het jammer dat hij de bewijsstukken van de gemeente niet mag inzien. Dat komt omdat die bewijsstukken onderdeel uitmaken van een groot landelijk onderzoek naar illegale gokpraktijken. Volgens advocaat Anis Boumanjal wordt hem zo de kans ontnomen om zijn cliënt goed te verdedigen.
De kioskeigenaar is ondertussen nog steeds verbouwereerd over de gang van zaken, zegt Boumanjal. "Mijn cliënt zegt van helemaal niets te weten. Maar ondertussen is zijn zaak al wel bijna een maand dicht. Hij wil niets liever dan dat zijn zaak weer opengaat en dat hij weer snoep en andere dingen kan verkopen", aldus de advocaat.
Boumanjal vindt dat de gemeente Utrecht te voorbarig heeft gehandeld: "De gemeente denkt rook te zien en dus is er ook vuur. Maar dat is te makkelijk. Zo hoeft het niet te zijn. Computers waar op gegokt zou zijn, zijn in beslag genomen. Zo lang het onderzoek loopt zou je ook kunnen zeggen: de zaak blijft nog open, sluiten kan altijd nog."

INVALLEN

De kiosk werd begin april door de politie doorzocht in het kader van een groter onderzoek. De kiosk bleek toen onderdeel te zijn van een groot illegaal goknetwerk. Hierbij werden volgens de gemeente grote winsten gemaakt.
Behalve de kiosk in Overvecht, doorzochten politiemensen, medewerkers van de Kansspelautoriteit en militairen ook locaties in Enschede, Amsterdam, Hengelo, Deventer en Arnhem.
Bij de actie was ook de Duitse en de Oostenrijkse politie betrokken. Er werd voor meer dan een miljoen euro beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en auto's.
De politie zei eerder dat de ogen gericht zijn op twee mannen uit Enschede die de spil vormen in het netwerk. Een van de mannen had bij zijn aanhouding meer dan 45.000 euro contant geld op zak. Dat is in beslaggenomen. In een pand in Enschede werd 300.000 euro gevonden.
De mannen zouden een voetbaltoto via gokzuilen hebben aangeboden. Ze worden er onder meer van verdacht dat ze geen kansspelbelasting betaalden en de inkomsten hebben witgewassen.
De Utrechtse rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Utrecht: voldoende bewijs voor sluiten kiosk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.