Amersfoorter voor de rechter om huwelijk met twee vrouwen

AMERSFOORT/UTRECHT - Een Amersfoortse man moest zich vandaag bij de rechtbank in Utrecht verantwoorden voor het feit dat hij korte tijd met twee vrouwen tegelijk getrouwd was. En dat is bigamie, volgens het Openbaar Ministerie. De advocaat van de man noemt het een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' en vindt dat de zaak moet worden geseponeerd. De zaak is uiteindelijk aangehouden tot 1 november omdat de rechter meer tijd nodig had om na te denken.
De Amersfoorter in kwestie was in Nederland al 20 jaar getrouwd met een vrouw en wilde met haar kinderen, maar ontdekte dat zijn vrouw hem die niet kon schenken. Daarom vroeg hij haar toestemming om in Marokko met een tweede vrouw te trouwen. Die toestemming kreeg hij niet. Sterker nog, de eerste vrouw wilde een scheiding maar dat wilde de man weer niet.

RECHTER IN MAROKKO

De man liet het er niet bij zitten en legde zijn verzoek voor een tweede huwelijk voor bij de rechter in Marokko. Die stemde rond 2012 toe, mits hij binnen een half jaar in het huwelijk zou treden. De man besloot daarop in Marokko een tweede huwelijk aan te gaan en was dus enige tijd met twee vrouwen tegelijk getrouwd. De vrouw heeft toen aangifte van bigamie gedaan om een verandering in de situatie te forceren. Uiteindelijk is het eerste huwelijk in Nederland op verzoek van de vrouw alsnog ontbonden.

NATIONALITEIT

Advocaat Anis Boumanjal wil dat de rechtszaak wordt geseponeerd. Hij voert aan dat iemand met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit in ons land aan de Nederlandse wet wordt gehouden, terwijl dat bij iemand met alleen de Marokkaanse nationaliteit niet zou zijn gebeurd. Dat is volgens hem oneerlijk.
Boumanjal zegt dat de zaak eerder al werd geseponeerd. Het balletje kwam echter weer aan het rollen toen de eerste vrouw een klacht indiende over de gang van zaken.

TWEEDE HUWELIJK

In Marokko is het voor een man onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een tweede vrouw te nemen. Dit mag alleen als de eerste vrouw instemt, de man voldoende geld heeft, er voldoende gemotiveerd kan worden waarom iemand dit wil of als de rechter toestemming geeft. In Nederland is het hebben van een tweede vrouw of man verboden.
Volgens advocaat Boumanjal komt de wetgeving in Marokko voort uit gevallen waarbij een vrouw haar partner verloor en iemand, desnoods een getrouwde man, nodig had om haar te onderhouden. In Marokko was daarvoor geen bijstand beschikbaar.

Advocaat Boumanjal over Amersfoortse bigamie-zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.