Heuvelrug nu officieel dementievriendelijk

DOORN - Utrechtse Heuvelrug heeft woensdagmiddmiddag als eerste gemeente van Nederland het certificaat 'dementievriendelijke gemeente' ontvangen. Om dat predicaat te krijgen, werden ambtenaren eerder dit jaar aan een test onderworpen.
Agenten, boa's en medewerkers van de gemeente werden tijdens de test benaderd door mystery guests om te kijken of ze goed hadioden opgelet tijdens een training om beter te leren omgaan met dementerenden. De test is een initiatief van Alzheimer Nederland.
"Het gaat om bepaalde vaardigheden hoe je een gesprek moet voeren met een dementerende", vertelt Fenny Wiss van Alzheimer Nederland. "Zo moet je korte heldere zinnen gebruiken, een vraag per keer stellen en oogcontact maken. De medewerkers van Utrechtse Heuvelrug hebben laten zien dat ze dat kunnen."

VOORBEELD

In Utrechtse Heuvelrug wonen naar schatting 1200 mensen met dementie. Dit aantal stijgt naar verwachting tot 2600 in 2040. Ook het landelijk beeld laat een stijging zien. Utrechtse Heuvelrug wordt daarom door Alzheimer Nederland als voorbeeld gezien.
"De gemeente heeft een heel mooie beweging laten zien doordat verschillende partijen bij elkaar zijn gekomen die zich allemaal inzetten om dementievriendelijk te worden. Op die manier zijn ze voor ons een inspiratie", vertelt Nienke van Wezel van Alzheimer Nederland.

TRAINING

Alzheimer Nederland ontwikkelt momenteel een training die in de toekomst aan alle gemeenten wordt aangeboden. Maar volgens Van Wezel kunnen burgers zelf ook bijdragen aan een fijnere leefomgeving voor mensen met dementie.
"Soms zien we dat winkeliers de politie inschakelen als dementerende mensen vergeten te betalen. Meestal hoeft het niet zo ver te komen als iemand de rust en tijd neemt om te zorgen dat de verwarring uit de situatie gehaald wordt."

"Soms is het belangrijk dat iemand wordt gerustgesteld"
Plan is om alle gemeenten dementievriendelijk te maken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.