Lintje voor gouden Sharon

DEN HAAG - De Nederlanders die in Rio de Janeiro olympisch goud hebben veroverd, zijn woensdagmiddag koninklijk onderscheiden. Zij kregen in Den Haag een lintje en zijn daarmee benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Een van de gelukkigen is openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal uit Soest. Ook Sanne Wevers, Maaike Head, Ilse Paulis, Elis Ligtlee, Anna van der Breggen, Marit Bouwmeester en Ferry Weertman kregen een lintje uit handen van minister Edith Schippers.
Dorian van Rijsselberghe werd vier jaar geleden al geridderd na zijn gouden plak in Londen. Hij kreeg een aparte onderscheiding in de vorm van een beeldje.

TOESPRAAK RUTTE

Premier Mark Rutte hield een toespraak. Hij had niet alleen warme woorden over voor de sporters, maar ook de coaches en het thuisfront kregen op aandrang van de minister-president een warm applaus van de aanwezigen.
Dat winnen en verliezen dicht bij elkaar kan liggen in de sport was ook Rutte, die ook een "diepe buiging" maakte voor de verguisde chef de mission Maurits Hendriks, niet ontgaan. Het scheelde soms maar een honderdste van een seconde. "Je kunt ook op olympische wijze verliezen", aldus de premier. Hij roemde daarbij Epke Zonderland die na zijn val van de rekstok zijn oefening toch nog "op meesterlijke wijze afrondde".
Ook Churandy Martina - "na mij de vrolijkste man van Nederland" - kreeg een schouderklopje van Rutte. De sprinter was niet aanwezig in Den Haag wegens sportieve verplichtingen. Stil stond hij ook bij de dramatische val van Annemiek van Vleuten: die de boeken in zal gaan niet vanwege de crash maar als "de vrouw die weer opstond".
De medailleoogst van de Nederlandse ploeg was in de woorden van de premier "simpelweg een superprestatie". Rutte stond bij alle winnaars even stil.
Later vandaag worden de sporters nog ontvangen door de koning.

Medaillewinnaar Robert Meeuwsen over de huldiging

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.