Verzetsstrijders houden laatste Dag van Verzet

DOORN - Verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog ontmoeten elkaar zaterdag misschien wel voor de laatste keer. De Stichting Samenwerkend Verzet (SSV) houdt dan bij De Basis in Doorn voor het laatst de Dag van het Verzet.
De Dag van het Verzet was sinds de jaren zeventig de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlanders die zich tegen de Duitse overheersing hebben verzet.
"In het begin waren dat enorme bijeenkomsten met meer dan duizend mensen", herinnert de 92-jarige Loek Caspers zich. Zij zat zelf in het gewapend verzet. "Niet als koerierster, ik heb een hekel aan dat woord. Ik deed meer dan alleen briefjes rondbrengen."

VERZORGINGSTEHUIS

De stichting telde oorspronkelijk 9000 leden. "Nu zijn dat er nog maar 115, van wie de helft in een verzorgingshuis zit. Zaterdag komen er 23. De rest van de bijna tachtig aanwezigen is begeleider."
De stichting verenigde organisaties die zijn voortgekomen uit het gewapend verzet, van voormalige politieke gevangenen, pilotenhelpers en Engelandvaarders. Caspers: "Verschillende daarvan zijn al opgeheven omdat er geen leden meer zijn. De jongste deelnemer is zaterdag 92, de oudste 99, dan weet je het wel."

VOORLICHTING

Leden van de SSV gaven tot twee jaar geleden voorlichting op scholen over hun ervaringen. Ze waarschuwden tegen dictatuur, racisme en discriminatie. "Dat kan door niemand worden overgenomen. Na ons houdt het op", constateert de oud-verzetsvrouw.
De belangrijkste nalatenschap van de stichting is volgens Caspers het Bos der Onverzettelijken in Almere. Daar staan 2133 bomen ter nagedachtenis aan de even zovele verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.
Caspers: "Er zijn ook veel mensen in de kampen omgekomen. Van de 11.000 Nederlanders die naar de concentratiekampen gingen, afgezien van de Joden en de Roma, zijn er 4000 omgekomen."

Laatste dag van het verzet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.