OM eist celstraf voor oplichten bejaarden

VLEUTEN - Twee verdachten uit Bunnik en Vleuten moeten van het OM 3,5 jaar de cel in, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor het oplichten van bejaarden in aanleunwoningen. Met babbeltrucs drongen ze bij de slachtoffers binnen en troggelden ze hen geld af. Ook wil het OM een proeftijd van drie jaar voor Mandy A. en Roland S.
Het duo sloeg toe door heel Nederland en vooral ook in Utrecht. Ze deden zich voor als collectanten voor het goede doel. Uiteindelijk namen ze dan geld en sieraden mee.
Er is voor tienduizenden euro's buit gemaakt. In een aparte zaak, een ontnemingsvordering, beslist de rechter of de verdachten dit geld moeten terugbetalen. Die ontnemingsvordering dient pas op 30 september.

BEKEND

Verdachten hebben bekend dat ze in meerdere aanleunwoningen zijn geweest. Ze bekenden ook dat lang niet alle zaken op de dagvaarding stonden. Het Openbaar Ministerie rekent nu met 22 diefstallen en 13 oplichtingszaken. Volgens de officier van justitie is dat "slechts het topje van de ijsberg."
Mandy A. was het brein is achter de diefstallen. Ze werkte eerst voor een vrouw uit Montfoort. Samen verkochten ze zogenaamd kaarten voor het goede doel. In oktober 2015 begon ze voor zichzelf, met Roland S. Bij een feestwinkel kochten ze een collectebus en plakten daar een logo op. Ook kochten ze wenskaarten bij de Action om verder te verkopen.

OUDERE DAMES

Mandy A. gebruikte de auto van haar opa om door heel Nederland ouderen op te lichten. De slachtoffers zijn voornamelijk alleenstaande dames. Volgens de verdachten was dat 'puur toeval'. Het OM weigert dat te geloven en zei dat de verdachten bewust kozen voor "een makkelijke prooi." Het jongste slachtoffer van het duo is 80 jaar, het oudste 98 jaar.
Het duo vroeg bij de bewoners om een glaasje water. Ook moest één van hen naar het toilet. Terwijl de bewoner water haalde, ging de toiletbezoeker op zoek naar geld en sieraden.

JUWELIER

De sieraden die ze stalen verkochten ze aan een juwelier in Utrecht. Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat ze zijn naam niet wilden noemen. Ze wekten in de rechtszaal de indruk dat ze bang zijn voor represailles. De juwelier wist wel dat het om gestolen goud ging, zegt Roland S. "Hij smolt het direct om". Er zouden er nog zeker twee andere handlangers betrokken zijn bij de diefstallen; ook hun namen willen ze niet noemen.
Roland S. beriep zich aanvankelijk op zijn zwijgrecht, omdat hij moeilijk uit zijn woorden komt. Hij stotterde en schaamde zich voor zijn spraak. Gaandeweg de zitting wilde hij af en toe toch iets toevoegen aan de uitleg van zijn compagnon Mandy A. Aan het einde van de rechtszitting zei hij spijt te hebben van de diefstallen. "Ik vind het heel erg wat ik heb gedaan bij de oude mensen. Maar het ging heel makkelijk". Ook Mandy A. toonde berouw: "Ook ik heb spijt. Ik dacht er toen niet bij na."
De rechter doet uitspraak op 9 september.

Verslaggever Rik Dogger over de zaak, voorafgaand aan de zitting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.