UGIAD noemt plek op Turkse Gülen-lijst "verwerpelijk"

Het raam van het pand aan de Livingstonelaan werd in juli ingegooid.
Het raam van het pand aan de Livingstonelaan werd in juli ingegooid. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi heeft een lijst gepubliceerd met Nederlandse organisaties die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn. Het gaat om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties.
Ook de Utrechtse ondernemersvereniging UGIAD staat op de lijst. Die vereniging heeft een pand aan de Livingstonelaan in Kanaleneiland.
Kort na de mislukte couppoging in Turkije werden bij dat pand al ramen ingegooid bij de Stichting Educatief Centrum Utrecht (SECU). SECU wordt, net als UGIAD, "beschuldigd" een uitvloeisel te zijn van de Gülen-beweging.

VERWERPELIJK

Een woordvoerder van UGIAD noemt het "verwerpelijk" dat de vereniging op een Gülen-lijst staat. "Jammer genoeg blijkt dat de Turkse overheid nog steeds bezig is met het zaaien van verdeeldheid en haat. Jammer dat we zo ver gezakt zijn." Tot nu toe heeft UGAID nog geen negatieve gevolgen ervaren van de plek op de controversiële lijst.

COUP

Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de 'terroristische' Gülen-beweging hard aangepakt.

NEDERLANDSE SPANNINGEN

Ook in Nederland heeft dat tot spanningen geleid. De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd. Maandag sprak minister Koenders van Buitenlandse Zaken hier nog over met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Premier Rutte besprak de kwestie zaterdag met de Turkse president Erdogan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.