Bolsius herbenoemd: "Dag en nacht burgemeester"

AMERSFOORT - Lucas Bolsius is de komende zes jaar opnieuw burgemeester van Amersfoort. Hij werd dinsdagavond beëdigd door commissaris van de koning Willibrord van Beek.
Bolsius leerde de afgelopen zes jaar dat hij soms minder snel conclusies moet trekken, zegt hij in gesprek met RTV Utrecht. "Ik hoor weleens dat ik te snel praat, maar ook snel denk. Dat is een van mijn valkuilen. Dan weet je dat je daar aandacht aan moet besteden. Ik heb op een bijeenkomst een keer opmerkingen gemaakt die niet goed vielen. Daar trek je lering uit."

KRITIEK

Hoewel Amersfoort door wil met Bolsius, klonk er de afgelopen jaren ook
van onder meer raadsleden. Hij zou soms star zijn en te weinig leiderschap tonen. Ook werd hem verweten dat hij op belangrijke momenten, zoals tijdens een zeer grote brand in de stad, niet goed
was.
Bolsius herkent dit niet. "Ik krijg juist vaak de opmerking dat ik overal ben. Dus ik weet niet waar dat vandaan komt. Ik ben op veel plekken in de stad. Maar niet altijd met camera's erbij, laat dat ook helder zijn."
Zijn eerste termijn is Bolsius goed bevallen. Hij heeft wel gemerkt dat het een intens ambt is. "Als je burgemeester wordt dan weet je vooraf hoe je dat wil gaan invullen, maar vanaf het moment dat je geïnstalleerd bent is het toch anders. Burgemeester ben je dag en nacht. Dat weet je van tevoren, maar het ervaren is echt anders."

ONTMOETINGEN

Bolsius heeft gemerkt wat de toegevoegde waarde is van het burgemeesterschap. "De verantwoordelijkheid merk je als je beslissingen moet nemen. Bij politiezaken of droevige momenten ervaar je wat je kan betekenen. Het zijn soms indringende ontmoetingen bij mensen thuis, zonder media. Maar ook een ontmoeting met bijvoorbeeld een buitenlandse ondernemer die hier in Amersfoort wil investeren en een groot bedrijf wil opbouwen, kan heel bijzonder zijn."

ICT-ACHTERSTAND

Voor de komende zes jaar zijn er genoeg uitdagingen in Amersfoort. Bolsius heeft een aantal zaken waar hij op wil focussen. "Je kan denken: het gaat hier goed, dus er hoeft niks te veranderen. Maar we moeten continu nadenken hoe we deze stad verder kunnen brengen. Belangrijk is bijvoorbeeld de ICT-achterstand bij 50-plussers die nog zeventien jaar actief moeten zijn op de arbeidsmarkt. Dat moet een impuls krijgen."

Interview met burgemeester Bolsius

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.