Slijters over drankproef Nieuwegein: kabinet grijp in

NIEUWEGEIN - De brancheorganisatie voor slijters wil dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid alle burgemeesters tot de orde roept die experimenteren met de Drank- en Horecawet. Aanleiding is de weigering van Nieuwegein om te stoppen met een drankproef.
De rechter oordeelde in juli dat niet geëxperimenteerd mag worden met de Drank- en Horecawet en leek daarmee definitief een streep onder de pilot te hebben gezet. Volgens burgemeester Backhuijs mag hij wel doorgaan met de proef en heeft hij daarom een zogenoemd handhavingsverzoek van de Slijtersunie naast zich neergelegd. Hij wijst erop dat de unie geen enkel lid heeft in Nieuwegein en formeel dus niemand vertegenwoordigt.
Backhuijs wil samen met 35 andere gemeenten onderzoeken of de Drank- en Horecawet bepaalde mengvormen zou moeten toestaan, zoals een wijntje bij de kapper. In Nieuwegein verkoopt de Wereldwinkel bijvoorbeeld fairtradewijn. Het gaat om dertien winkeliers en Backhuijs zegt dat het om zo weinig deelnemers gaat dat het disproportioneel zou zijn om ze te verbieden drank te schenken.
De burgemeester heeft al een afspraak gemaakt met staatssecretaris Van Rijn over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.