AZC-plan Pieter Baan Centrum in de ijskast

UTRECHT - De plannen voor een asielzoekerscentrum in het Utrechtse Pieter Baan Centrum zijn uitgesteld. Door de afgenomen vluchtelingenstroom is de locatie aan de Gansstraat, die op zijn vroegst eind 2019 beschikbaar zou komen, niet urgent. Dat meldt de gemeente.
Het pand moet bovendien ingrijpend worden verbouwd. "De inzet is de herontwikkeling tot een woonbestemming, die flexibiliteit biedt voor de huisvesting van verschillende groepen mensen. De huisvesting van asielzoekers, al dan niet tijdelijk, is in zo'n opzet in te passen."

NIET UIT BEELD

Hoewel de plannen in de ijskast zijn gezet, is het Pieter Baan Centrum dus niet uit beeld als AZC-locatie. "Wij blijven hierover contact houden met het COA en de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf", aldus de gemeente. "Er is momenteel rust en ruimte om eerst een open gesprek met de stad en de raad te voeren over de uitgangspunten voor toekomstige opvanglocaties."

PROTEST

In de noodopvang in het Pieter Baan Centrum zouden maximaal 600 asielzoekers komen. Het plan leidde tot
, onder meer van
uit Sterrenwijk.
Utrecht biedt de komende jaren ongeveer 1250 opvangplekken voor asielzoekers. Op dit moment is er één permanent asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan. Daarnaast openen deze zomer tijdelijke opvanglocaties aan de Ravellaan en in Overvecht (Einsteindreef).
Tachtig procent van de leden van het Bewonerspanel vindt het een goede zaak dat de gemeente asielzoekers opvangt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.