Start bouw nieuw gemaal in Oudewater

OUDEWATER - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is begonnen met de bouw van een gemaal in Oudewater. Die is nodig om het water uit polder Snelrewaard af te kunnen voeren als het veel regent.
Nu wordt al het overtollige water van de polders in de Linschoterwaard via Woerden naar de Oude Rijn afgevoerd. Daar komt ook het regenwater van andere polders in terecht en veel regen zorgt voor een hoge waterstand in de rivier. Als die te hoog wordt, mag het polderwater niet meer worden geloosd in de Oude Rijn en dat kan tot wateroverlast zorgen in de polder.
Met het nieuwe gemaal aan de Waardsedijk kan overtollig water ook worden afgevoerd via de Hollandse IJssel. Daardoor wordt een groot deel van de wateroverlast in de Linschoterwaard opgelost als het veel regent.
Over een jaar moet het nieuwe gemaal klaar zijn. Dan is er ook een nieuwe watergang gegraven en zijn bestaande kanalen verbreedt.
Als het nieuwe gemaal in gebruik is genomen wordt gemaal Snelrewaard nabij de Lange Linschoten vervangen door een vispassage. Die is oud en ligt tussen huizen in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.