Meer criminaliteit in Baarn, minder in IJsselstein en Montfoort

WOUDENBERG - In Baarn is het aantal misdrijven in de eerste maanden van dit jaar licht gestegen. In IJsselstein nam het iets af, al waren daar meer woninginbraken, geweldsdelicten en winkeldiefstallen. Ook in Montfoort zette de dalende trend van afgelopen jaren zich voort. Dat blijkt uit de cijfers van bureau Regionale Veiligheidsstrategie over het eerste half jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In Baarn nam vooral het aantal woninginbraken, bedreigingen en autokraken toe. Het aantal woninginbraken nam met de helft toe. De gemeente hoopt met de inzet van boa's en de politie deze criminaliteit terug te dringen. Ook wordt veel verwacht van de nieuwe Whatsappgroepen in de gemeente.
De lichte stijging heeft er volgens de gemeente ook mee te maken dat het criminaliteitscijfers in 2015 erg laag was. "Voor kleinere gemeenten, zoals Baarn, geldt dat het totaal aantal misdrijven vrij laag ligt. Hierdoor lijkt een stijging in procenten al snel groot. In het geval van autokraken ligt het absolute aantal niet hoger dan het aantal in de eerste zes maanden van 2013 en 2014."
De daling in IJsselstein kwam door minder fietsendiefstallen en zakkenrollen. Dat er meer inbraken, geweldsdelicten en winkeldiefstallen waren noemt burgemeester Van Domburg onacceptabel. Dat er meer diefstallen in winkels waren, is te herleiden naar een aantal supermarkten dat direct aangifte doet.

DALENDE TREND

In Montfoort ging het juist beter. Daar daalde de criminaliteit met 22 procent ten opzichte van de eerste helft van 2015. "Onze inspanningen werpen vruchten af", zegt een blije burgemeester Van Hartskamp. "Zaak is nu om deze dalende trend vast te houden en door te zetten."
In de stad in de zuidwesten van de provincie waren veel minder aangiftes van fietsendiefstal en autokraken. Wel wordt in Montfoort de komende tijd extra aandacht gegeven aan bedrijfsinbraken, want die namen wel toe. De stad denkt eraan om een project als Keurmerk Veilig Ondernemen in te zetten om de veiligheid op bedrijventerreinen of winkelgebieden te verbeteren.
Voor de hele regio geldt over de eerste zes maanden van 2016 een gemiddelde daling van 4 procent, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden Nederland (RVS).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.