Utrechtse begroting: minder belastingen

UTRECHT - De gemeente Utrecht staat er financieel goed voor. Dat staat in de begroting die vrijdag is gepresenteerd. Bewoners hoeven daarom iets minder gemeentelijke belastingen te betalen. In de plannen staat onder meer ook dat er een urilift moet komen, sommige culturele instellingen geen geld meer krijgen en dat de gemeente het EK Beachvolleybal wil binnenhalen.
In de begroting staat waar het geld van de gemeente binnenkomt en waaraan B en W de euro's in 2017 wil uitgeven. De stad heeft een budget van 1,4 miljard euro.
Zo'n 788 miljoen krijgt de stad van het Rijk. De rest, zo'n 611 miljoen euro, dragen de bewoners en bedrijven bij. Dat gebeurt deels via huren en rente, maar ook bijvoorbeeld ook via de Onroerende zaakbelasting, de hondenbelasting en de parkeerbelasting. Parkeren leverde dit jaar overigens een half miljoen extra op.
Het extra geld gaat onder meer naar Overvecht. Daar zet de gemeente tien miljoen extra in. Er is meer geld voor onderhoud, bijvoorbeeld aan het Domplein. Ook krijgen sportevenementen geld. Zo betaalt de stad mee aan het EK vrouwenvoetbal 2017, waar Utrecht een van de speelsteden is, het NK Atletiek 2018 en wordt geprobeerd het EK beachvolleybal binnen de gemeentegrenzen te krijgen.

TEGENVALLERS

Tegenvaller voor de gemeente zijn de
. Daar wordt dit jaar ruim 31 miljoen meer aan uitgegeven dan verwacht. Ook moet de gemeente meer geld uittrekken voor de HOV-baan door Transwijk. Die was begroot op 3 miljoen euro. Maar nu gaat de gemeente er van uit dat hij ruim 11 miljoen euro moet gaan kosten, dat is 8 miljoen meer dan begroot.
Het gemeentelijk vastgoed is een molensteen om de nek van de gemeente. Na de verhuizing naar het stadskantoor heeft de gemeente veel panden niet meer voor zichzelf nodig. Een deel van dat vastgoed staat leeg. Daarnaast zijn de huuropbrengsten veel lager dan verwacht. Het zorgt voor een extra verlies dit jaar van 5 miljoen euro.
Hoeveel de gemeente heeft verloren met de invoering van het Ecofont, is niet duidelijk. Op verzoek van GroenLinks werd sinds 2009 gewerkt aan duurzamer printen, maar dat lukt niet. Het project is daarom geschrapt.

VOLKSBUURTMUSEUM

Ook geschrapt zijn
. B en W volgt grotendeels het advies van de cultuurcommissie. Dat betekent veel minder inkomsten voor wereldpodium Rasa, dat nu mogelijk de deuren moet sluiten.
Ook het Volksbuurtmuseum krijgt geen structurele subsidie meer, maar mag wel een aanvraag indienen voor een eenmalige bijdrage van de gemeente. Museum Oud Amelisweerd krijgt tegen het advies in ook geen geld. Dat gaat naar New Dutch Connections.

PLASSEN

Waar de gemeente wel geld insteekt zijn toiletvoorzieningen in de binnenstad. Burgers en bezoekers moeten makkelijker kunnen plassen en daarvoor worden de toiletten in het stadhuis en fietsenstallingen beter onder de aandacht gebracht.
Nieuw is het plan voor een urilift op de Mariaplaats. Dat is een urinoir dat tijdens uitgaansuren in gebruik is en anders in de grond zakt. In Amersfoort hebben ze er ervaring mee. Daar liep de plaatsing van een urilift uit op een ware soap waar de rechter uiteindelijk moest ingrijpen.
De komende twee maanden gaat de gemeenteraad uitgebreid debatteren over de begroting. Op 10 november is het slotdebat. Dan zullen alle fracties proberen met moties extra geld voor hun paradepaardjes binnen te halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.