Utrecht vindt aparte regels huurwoningen beroerd plan

UTRECHT - Wethouder Paulus Jansen van wonen is niet te spreken over het kabinetsplan om aparte regels in het puntensysteem voor huurwoningen in Utrecht te maken. Mogelijk gevolg hiervan is dat de huurprijzen in de stad omhoog gaan.
Veel prijzen van huurwoningen zijn gekoppeld aan een zogenaamd puntenstelsel. Op die manier wordt de maximale huurprijs van een huis berekend. De aanpassing van het puntensysteem is bedoeld om projectontwikkelaars te stimuleren meer woningen te gaan bouwen.
Volgens Jansen is er helemaal geen probleem met de bouw van huurwoningen in Utrecht. "Er is hier een vloedgolf aan investeerders die graag kleine appartementen bouwen voor dezelfde huurprijs. Het enige effect dat deze maatregel zal hebben is dat mensen meer huur gaan betalen."

LOBBY

Volgens Jansen is er geen overleg geweest met de gemeente Utrecht over de te nemen maatregel. "Het is geen verstandig beleid. Met woningcorporaties maken we afspraken over huurontwikkelingen, die is de afgelopen jaren enorm omlaag gegaan." De wethouder vermoedt dat er in Den Haag gelobbyd is voor de maatregel van het kabinet.
Jansen gaat niet zomaar mee met het kabinetsplan. "Als gemeente moeten wij toestemming geven als kantoorruimte wordt omgezet in woningbouw. Daarvoor moet een bestemmingsplan gewijzigd worden. Daar zit voor ons een mogelijkheid om eisen te stellen aan een projectontwikkelaar en dat zou eens een knop kunnen zijn waar we aan kunnen draaien."
De maatregel geldt overigens ook voor Amsterdam. Volgens de wethouder is het stadsbestuur in de hoofdstad ook niet blij met de aparte regels in het puntensysteem voor huurwoningen.

Wethouder Paulus Jansen over de kabinetsmaatregel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.