Gesoebat over effect ander puntenstelsel huurwoningen

UTRECHT - Studentenorganisaties vrezen dat een aanpassing in het puntenstelsel betekent dat studenten in de toekomst veel meer huur moeten betalen. Minister Blok van Wonen bestrijdt dat. Hij zegt dat nu meer kleinere woningen gebouwd zullen worden zodat de woningnood in de regio Utrecht zal afnemen.
Met het puntenstelsel krijgen woningen punten voor zaken als een eigen toilet, keuken of een extra raam. Dat betekent voor verhuurders dat ze voor kleinere woningen een maximumprijs kunnen vragen. Die is volgens hen in dure regio's nu veel te laag en daarom bouwen ze minder. Daarom past Blok het puntenstelsel in de provincie Utrecht en de regio Amsterdam aan. Hij denkt dat investeerders weer volop kleine woningen en studio's gaan bouwen als ze straks meer huur mogen vragen.
Een woordvoerder van Blok zegt dat studenten niet bang hoeven te zijn dat hun huur opeens flink wordt verhoogd. "Het gaat alleen gelden voor nieuwe zelfstandige woningen die vanaf 2018 worden opgeleverd." Volgens de woordvoerder kunnen gemeenten nu ook al voorwaarden stellen aan de projectontwikkelaars, bijvoorbeeld over de maximale huur. Dat zal dan niet anders zijn.

STUDENTENKAMERS

Studentenunie VIDIUS en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) denken wel dat studenten last krijgen van de maatregel. Investeerders zullen nu geen geld steken in studentenkamers, maar in dure zelfstandige woningen, denken de studentenclubs.
Ook zullen net afgestudeerden die niet genoeg geld hebben voor een nieuwe dure studio, langer op hun kamer blijven zitten en dat betekent nog meer woningnood voor studenten, zeggen VIDIUS en LSVb.
"Minister Blok wil met deze maatregel de doorstroom in de woningmarkt bevorderen, maar dat geldt op deze manier alleen voor mensen met een hoog inkomen. Studenten worden zo juist benadeeld", zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.

WETHOUDER

De Utrechtse wethouder Paulus Jansen is
met de aanpassing, maar volgens de woordvoerder van Blok wordt bijvoorbeeld in Amersfoort wel enthousiast gereageerd. De maatregel gaat namelijk voor de hele provincie gelden en niet alleen voor de stad Utrecht.
De aanpassing in het puntensysteem gaat op 1 oktober in en geldt alleen voor woningen die vanaf 2018 worden opgeleverd. Na vijf jaar wordt het systeem geëvalueerd.
Het Huurteam had eerder al gezegd dat er weinig consequenties zijn voor studenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.