"Weinig vacatures op academisch niveau"

PROVINCIE UTRECHT - Er zijn nauwelijks vacatures op niveau voor mensen met een wetenschappelijke opleiding. De provincie Utrecht biedt nog de meeste kansen voor academici, blijkt uit onderzoek van vacature-zoekmachine Adzuna.
De cijfers van Adzuna betekenen dat het voor mensen met een universitaire bul moeilijker is om aan werk op hun niveau te komen dan voor mensen met een hbo-diploma. In Utrecht moeten elke tien afstudeerders strijden voor één vacature. Na het hoger beroepsonderwijs geldt er minder concurrentie. Daar zijn voor elke vacature in de provincie slechts twee hbo'ers beschikbaar.

LOKALE VACATURES

In Utrecht is volgens de onderzoekers 8,1 procent van de lokale vacatures gericht op werkzoekenden die een diploma van het wetenschappelijk onderwijs op zak hebben. Landelijk ligt het percentage op 5,7 procent. Hbo'ers die een baan zoeken hebben meer keus. Vacatures in onze provincie maken 28,3 procent van het aanbod uit (landelijk 24,2 procent).
Vergeleken met andere provincies doet Utrecht het nog redelijk. In Friesland vraagt slechts 2,3 procent van de vacatures een wetenschappelijk werk- en denkniveau.

HOGER SALARIS

Een wetenschappelijke opleiding biedt wel een hoger salaris. Een doctorandus kan volgens de avertenties gemiddeld op 38.827 euro per jaar rekenen. Een hbo'er krijgt gemiddeld 37.229 euro aangeboden. Het verschil is 4,3 procent en dat is lager dan het landelijk gemiddelde. Over heel Nederland gerekend ligt het geadverteerde salaris voor academici 9,4 procent hoger dan bij vacatures op hbo-niveau. In Noord-Holland is het verschil zelfs 17,4 procent.
Gelderland valt op een andere manier op. Daar ligt het salaris op WO-niveau gemiddeld juist iets lager dan bij hbo-vacatures.

WAARDE

Volgens Adzuna tonen de cijfers aan dat je vragen kunt stellen bij de waarde van een diploma van het wetenschappelijk onderwijs. Het hogere loon is weliswaar een voordeel, maar dat geldt alleen voor de sollicitanten die daadwerkelijk een baan op hun niveau vinden. De overige academici moeten meedingen naar een vacature onder het niveau van hun opleiding.
Adzuna verzamelt naar eigen zeggen vacatures van meer dan 170 bronnen. Voor het onderzoek werden meer dan 200.000 vacatures in heel Nederland geanalyseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.