Na elf jaar toch uitkering voor zwangere zelfstandige

UTRECHT - Een vrouw die in 2005 een baby kreeg terwijl ze als zelfstandige werkte heeft alsnog recht op geld. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland maandagmorgen gevonnist. De vrouw was naar de rechter gestapt omdat er tussen 1 augustus 2004 en 4 juni 2008 geen uitkering bestond voor vrouwelijke zelfstandigen.
De rechter in Utrecht oordeelt dat het ontbreken van een zwangerschaps- of bevallingsuitkering in strijd is met het VN-vrouwenverdrag. In eerdere procedures kreeg de vrouw nog nul op het rekest, omdat het verdrag alleen van toepassing zou zijn op vrouwen in loondienst.
De vrouw diende daarop met vijf lotgenoten een klacht in bij het 'Committee on the Elimination of Discrimination Against Women'. Dat vindt dat de Nederlandse staat zijn verplichtingen niet is nagekomen.
Inmiddels is er alsnog een voorziening voor zelfstandigen ingesteld. Een regeling voor vrouwelijke zelfstandigen die door zwangerschap en bevalling tussen 2004 en 2008 het werk moesten neerleggen is er echter nog niet. Het UWV heeft daardoor het VN-vrouwenverdrag geschonden. De vrouw moet volgens de rechter gecompenseerd worden met een uitkering of een vervangende schadevergoeding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.