Utrechtse serieverkrachter alsnog bij beroep, maar zwijgt

UTRECHT - De Utrechtse serieverkrachter is maandagmiddag van de gevangenis in Vught naar het Gerechtshof in Arnhem overgebracht. De rechter had daar om gevraagd, omdat hij Gerard T. tijdens het hoger beroep ook zelf vragen wil kunnen stellen. De Nieuwegeiner was in eerste instantie niet bij het proces aanwezig.
Verslaggever Mark van der Wel volgt de zaak rondom de Utrechtse serieverkachter al lange tijd en was er ook maandag bij in Arnhem. Volgens hem oogde T. ontspannen en beriep hij zich direct al op z'n zwijgrecht. "Toen de rechter hem vroeg waarom hij in beroep is gegaan, antwoordde hij direct dat hij niks gaat zeggen."

KNIKKEN

Zo wilde de rechter meer weten over het bewijsmateriaal en ook over de manier waarop T. de jaren voor zijn aanhouding geleefd heeft. "Hij zei telkens dat hij blijft zwijgen. Knikken deed hij alleen toen de rechter hem vroeg of hij nergens op ging antwoorden. Je gaat je zo onderhand afvragen wat het Hof met deze zaak moet", aldus Van der Wel.
De advocaat van een van de slachtoffers kwam ook aan het woord, zei Van der Wel. "Haar advocaat las dezelfde verklaring voor als tijdens de rechtszaak. Haar leven ligt in puin sinds de verkrachting. Zo is ze nog steeds bang voor de parfum die T. toen op had. De Nieuwegeiner bleef tijdens dit verhaal voor zich uit staren. Hij kreeg wel weer blosjes en rode oren. Maar verder zag je niets aan hem."

TERUG NAAR CEL

T. mocht uiteindelijk na ruim een half uur al weer terug naar de gevangenis in Vught. "Hij zei gelijk 'terug', toen de rechter hem vroeg of hij weer naar de cel wilde", aldus Van der Wel. Daarna volgde een schorsing en werd duidelijk dat de rechter onderzoekswensen van de advocaat van de verdachte niet wil inwilligen. De zaak wordt in december verder inhoudelijk behandeld.
T. kreeg van de rechtbank eerder 16 jaar cel voor vier verkrachtingen, maar ging in hoger beroep. Hij vindt namelijk dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. "Er was maandagochtend dan ook al snel heel wat geharrewar tussen de rechter en de advocaat, maar uiteindelijk eiste de rechtbank dat T. ook zelf antwoorden moest geven en naar Arnhem moest komen."

KLOPJACHT

Een groot aantal verkrachtingen en pogingen in 1995 en 2001 leidde tot een klopjacht op de man die bekend kwam te staan als de Utrechtse serieverkrachter. Volgens het signalement ging het steeds om een "vadsige man" die op een mountainbike of een scooter reed.
Gerard T. liep tegen de lamp toen de politie hem in 2014 arresteerde voor een fietsendiefstal. Zijn dna matchte met vier verkrachtingen die aan de serieverkrachter werden toegeschreven.

Utrechtse serieverkrachter alsnog bij hoger beroep

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.