"Essentaksterfte is het begin van het einde"

UTRECHT - Tegen de essentaksterfte is niets te doen. Dat zegt boswachter Roy Mes van Natuurmonumenten. Uit een steekproef blijkt dat meer dan de helft van de 24.000 Utrechtse essen al is besmet. Daardoor dreigt er een kleine natuurramp in de stad.
De essentaksterfte is een schimmel die ervoor zorgt dat eerst de bladeren en takken van de boom afsterven en daarna de hele boom doodgaat. "De ziekte houdt al vele jaren huis in het land. Het zou natuurlijk een ramp zijn als die essen uit het straatbeeld verdwijnen", zegt Mes.

AFSTERVEN

In totaal staan in Utrecht 160.000 bomen en zo'n 15 procent daarvan is een es. In plantsoenen en op landgoederen als Amelisweerd is 80 procent van die bomen ziek. De komende tien jaar zal elk jaar ongeveer 15 procent van de bomen
, zegt wethouder Kees Geldof. "Je schrikt er wel van. Je kan niks tegen de infectie doen. Je kan wat snoeien ofzo, maar uiteindelijk kan de ziekte de boom fataal worden."
Wetenschappers onderzoeken de ziekte, die in de jaren '90 in Oost-Europa voor het eerst voorkwam, al jaren. Maar ze hebben nog altijd geen oplossing gevonden. "Als de es er eenmaal mee besmet is, dan is dat het begin van het einde. De afbraak zet zich razendsnel in. Je ziet het ontstaan in de kruin en het heeft invloed op de hele boom", stelt Mes.

STEEKPROEF

Volgens de wethouder hoeven inwoners van Utrecht niet bang te zijn dat de bomen op korte termijn spontaan omvallen. Toch ziet hij de ernst van de situatie in en gaat hij direct over tot actie. "Volgend jaar gaan we alle essen langs om een totaalbeeld te krijgen van de ziekte in de stad."
De gemeente hoopt dit najaar met een plan van aanpak te komen.

"Je schrikt er wel van."
Bos Amelisweerd in gevaar door essentaksterfte

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.