OM eist duizend euro boete voor speech Pegida

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist duizend euro boete, waarvan vijfhonderd voorwaardelijk, voor de toespraak die Raffie Chohan vorig jaar oktober gaf. Op het Vredenburgplein in Utrecht sprak zij tijdens de eerste demonstratie van Pegida Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie bevatte Chohans speech strafbare uitlatingen.
De officier van justitie noemde de uitlatingen van Chohan "onnodig grievend". Ze zouden hebben aangezet tot haat en discriminatie. "Vrijheid van meningsuiting is niet onbegrenst", zei de officier tijdens de zitting woensdagmiddag in Utrecht.

ONOMKEERBARE SCHADE

Tijdens
in oktober zei Chohan onder meer dat "de massieve inteelt in de islamitische cultuur vrijwel onomkeerbare schade brengt aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims".
Ook zei ze dat profeet Mohammed een vrouw van zes jaar oud had en het huwelijk consumeerde toen zij 9 jaar was. "Dat is een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede", zei ze toen.

DELEN

Chohan gaf in de rechtszaal toe dat ze de speech zelf geschreven heeft. Ze wilde haar "kennis over de islam delen" en het was niet haar bedoeling "mensen op te ruien."
Chohan vertelde in de rechtszaal ook over haar jeugd. "Ik kom uit Nederlands-Indie", zei ze. "Ik heb daar veel meegemaakt". Haar vader was moslim en was geen lieverdje. Hij nam een extra vrouw en zij en haar moeder werden slecht behandeld. "Ik haat moslims niet, maar hun regels wel", zei ze. "U kunt een oordeel over mij vallen, maar ik zeg wat ik voel. Ik wil waarschuwen voor een ideologie. Haat geen mensen."

PEGIDA

De demonstratie op 11 oktober 2015 in Utrecht was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. Verderop in de stad werd een tegendemonstratie georganiseerd door de Internationale Socialisten. Zij liepen met spandoeken als 'stop racisme' en 'vluchtelingen welkom'.
Betogers van beide demonstraties gingen met elkaar op de vuist. De politie pakte tien mensen op.
Chohan was tot voor kort nauw betrokken bij Pegida. Tijdens de zitting benadrukte ze dat ze afstand heeft genomen van de beweging. Ze heeft wel het omstreden platform Dutch Defense League opgezet en ook zou ze betrokken zijn bij ProPatria. Chohan werd tijdens de zitting gesteund door een groep sympathisanten.
De rechter doet over twee weken uitspraak, op 12 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.