Straatmeubilair van de toekomst te zien op vakbeurs

UTRECHT - Speeltoestellen, straatverlichting en prullenbakken. Het is een greep uit het straatmeubilair dat sinds woensdag te zien is op een vakbeurs voor straatmeubilair in de Jaarbeurs in Utrecht.
De beurs trekt jaarlijks veel beleidsmakers van gemeenten die verleid worden met innovatieve producten. Zo biedt één fabrikant prullenbakken aan die bedrukt zijn met reclameboodschappen. "Gemeenten hebben vaak weinig geld voor prullenbakken en ook het onderhoud is duur. Op deze manier levert het geld op", zegt Maurits van de Kamp van Ecobin.
Een belangrijk thema op de beurs is de afvoer van regenwater in steden. Doordat steeds meer gebied bebouwd wordt, kan het water lastiger in de bodem zakken. Op de beurs zijn speciale goten te zien, maar ook veel bomen. "Er zijn bomen die extra veel vocht opnemen en verdampen via het blad", vertelt een vertegenwoordiger van een boomkwekerij.
De Universiteit Utrecht start binnenkort een proef met een lantaarnpaal die wordt voorzien van een extra stroomkabel om een elektrische auto of fiets op te laden. Een prototype van deze lichtmast is ook te zien op de beurs die nog tot donderdag duurt.

Verslaggever Kees Hoogendijk bekijkt straatmeubilair (1)
Verslaggever Kees Hoogendijk bekijkt straatmeubilair (2)
De Openbare Ruimte Beurs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.