Italiaans WK-avontuur voor Nieuwegeinse rolschaatsers

NIEUWEGEIN - De rolschaatsers van K.R.C. Rolling in Nieuwegein doen in Italië mee aan het WK Kunstrolschaatsen. De sport wordt in tegenstelling tot andere landen in Nederland weinig beoefend. Daarom verwachten de schaatsers dat hun team niet heel hoog zal eindigen, maar dat maakt ze niet minder enthousiast.
Trainster Mariëlle Dijkhuizen doet er dan ook alles aan om de sport populairder te maken. "Het kunstrolschaatsen is nu best wel klein en niet bekend. We zijn druk bezig om aan de toekomst te werken. Zo werken we veel met jonge sporters."

TOPSPORT

Kunstrolschaatsen is volgens Dijkhuisen dan ook topsport. Maar die wereld is soms oneerlijk verdeeld, merkt Dijkhuizen. "We moeten alles zelf betalen. Dat is soms wel eens jammer. Want andere sporters krijgen best veel geld toe."
Er zijn tijdens het WK verschillende categorieën waar de sporters aan mee kunnen doen. Zo mag Nederlands Kampioene vrijrijden Sylvia Pistorius meedoen met de senioren. Ze schaatst al haar hele leven. "Ik ben gaan kunstrolschaatsen, omdat mijn zussen erop zaten. Ik moest altijd mee en ben het daarom ook gaan doen. En ik ben er nooit meer afgegaan."

GEVOEL

Het gaat tijdens de wedstrijden niet om snelheid, maar om de dans. Maar voor Pistorius is er nog meer bijzonder. "De pakjes natuurlijk die we aan hebben. En ik hou ervan om op m'n gevoel op muziek te bewegen."
Dat bewegen mag ze dus doen op het WK in Italië. Er is geen grote kans op een medaille, maar dat is niet erg volgens haar trainer. "Ik hoop op een plek in de middenmoot." De Nieuwegeinse Club doet dan ook mee voor de ervaring. "We leren er veel van en doen ideëen op. Ook krijgen kinderen zo een doel om naar toe te werken."
Het kampioenschap begint donderdagmiddag en duurt tot 8 oktober.

"Ik hou ervan om op m'n gevoel op muziek te bewegen"
Rolschaatsers trainen voor WK in Italië.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.