Augustinuskerk voorlopig dicht na val rozet

Brokstukken in de kerk.
Brokstukken in de kerk. © Pastoor Ton Huitink
UTRECHT - De Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht blijft waarschijnlijk dit jaar nog gesloten. Twee weken geleden kwam een deel van het plafond naar beneden. Er waren op dat moment mensen in de kerk, maar niemand raakte gewond.
Het ging om een flink deel van een groot plafondrozet. "Dat is op de grond terechtgekomen en uiteengespat", zegt pastoor Ton Huitink tegen RTV Utrecht. Hij werd na het incident gebeld door de koster en is direct naar de kerk gegaan. "Toen ik daar aankwam was duidelijk dat dit een onveilige situatie is en toen hebben we de kerk gelijk gesloten."
Het is onduidelijk wat de oorzaak is. De kerk staat in de steigers voor een renovatie. "Er is ook op het dak gewerkt, maar de bouwvakkers zijn niet op het gewelf geweest." Ook leidt de kerk onder bouwwerkzaamheden in de omgeving, zoals de parkeergarage van La Vie. "Alle bouwactiviteiten rond de Augustinus hebben toch wel effect gehad: je kunt scheuren in de muren zien", zegt de pastoor.

OORZAAK

Binnenkort wordt gesproken met deskundigen over de oorzaak en over de aanpak, zegt de pastoor. Hij wil nog niet speculeren over een mogelijke schadevergoeding. "We moeten eerst kijken naar de oorzaak." Hij gaat om tafel met de gemeente, de architect en de aannemer.
De doordeweekse vieringen en de viering op zaterdag zijn voorlopig in de kapel van de zusters Augustinessen aan de Waterstaat. Op zondag worden de mensen gevraagd om naar de kathadraal, de St. Catharinakerk, aan de Lange Nieuwstraat of mogelijk nog een andere plek.

Pastoor Ton Huitink laat kerk sluiten wegens vallende stenen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.