Officieel startschot voor flexibele dijk Spakenburg

SPAKENBURG - Hoewel de bouw een paar weken geleden al is begonnen, heeft Bunschoten vrijdag het officiële startschot gegeven voor de langste flexibele waterkering ter wereld. De muur in Spakenburg die ruim driehonderd meter ver strekt kost zes miljoen euro.
De waterkering komt in de grond, langs de kade. Bij hoog water komt er automatisch een 'muur' van 80 centimeter omhoog. Die muur moet ervoor zorgen dat de straten niet onderlopen. Het idee voor de flexibele dijk komt van kunstenaar Johann van den Noort uit Kampen. "Ik zag mensen sjouwen met zandzakken en dacht dat moet anders", aldus Van den Noort.

WASHINGTON

Ruim twintig jaar geleden vroeg hij octrooi aan voor zijn idee. Inmiddels verkoopt hij de flexibele waterkering samen met zijn zoon over heel de wereld. "Het Nationaal Archief in Washington wordt door onze waterkering beschermd", zegt de ontwerper trots.
Hoewel Spakenburg bij de oplevering in december de langste waterkering heeft kan het dorp niet lang van die eer genieten. "Wij zijn op dit moment ook met een flexibele waterkering van enkele kilometers bezig in Vietnam", aldus Van den Noort.

OMRIJDEN

Tijdens de bouw in de Oude en Nieuwe Haven moet het verkeer omrijden. Het miljoenenplan wordt betaald door waterschap Vallei en Veluwe.

Startschot voor flexibele waterkering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.