Woudenberg herdenkt executies 1942

WOUDENBERG - Tientallen mensen, onder wie nabestaanden, hebben in Woudenberg een herdenking bijgewoond van gijzelaars en verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Precies 74 jaar geleden werd een groep van 15 mannen doodgeschoten op een afgelegen plek in de bossen rond Woudenberg.
De groep gijzelaars uit Kamp Amersfoort en Kamp Beekvliet en Haaren werd op 16 oktober 1942 door de Duitsers gefusilleerd. Bij het monument in het bos werd stilgestaan bij hun dood.
Burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg komt ieder jaar naar het bos om de gefusilleerden te herdenken. "Als je de plek ziet waar die mensen gestaan hebben en zijn neergeschoten dan geeft mij dat het gevoel dat we zuinig moeten zijn op onze rechtsstaat, een rechstsstaat die er toen natuurlijk helemaal niet was."
Mevrouw IJmkers is één van de nabestaanden die op de plechtigheid afkwamen. Ook zij vindt het belangrijk dat de gijzelaars ieder jaar worden herdacht. "Mijn moeder heeft het nooit kunnen verwerken. De oorlog en het verdriet dat die met zich heeft meegebracht; dat mag nooit meer voorkomen."

Woudenberg herdenkt gefusilleerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.