Drie plannen voor Paleis Soestdijk overgebleven

BAARN - Drie kandidaten mogen binnen een half jaar een bod uitbrengen op Paleis Soestdijk. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.
Van de 120 geïnteresseerden die het beroemde paleis wel willen kopen bleven er vorig jaar vier over, die achter gesloten deuren een lobby hebben gevoerd. De drie voorstellen die nu resteren zijn gevarieerd: een botanische tuin met exposities over duurzaamheid, een park voor bedrijfspresentaties over innovaties en een terugkeer naar de buitenplaats die het landgoed vroeger was. De plannenmakers hebben zich ook gebogen over de toekomst van de marechausseekazerne naast het landgoed en het terrein tegenover het paleis.

HANDELSHUIS AFGEVALLEN

Een speciale commissie heeft de plannen maandenlang tegen het licht gehouden. Het idee om tussen Soest en Baarn een internationaal handelshuis in te richten is afgevallen. Volgens de commissie zou de functie niet openbaar genoeg zijn en zou er bovendien te weinig publiek op af komen.
De partijen van wie de voorstellen wel door de keuring zijn gekomen kunnen tot 28 april een bod op het paleis uitbrengen. Binnenlandse Zaken laat weten dat het meest aantrekkelijke bod wordt geaccepteerd.

PRINS BERNHARD

Paleis Soestdijk staat leeg sinds Prins Bernhard in 2004 overleed. Hij woonde er 67 jaar met zijn vrouw Koningin Juliana. Het historische landgoed is eigendom van de staat en wacht al jaren op een nieuwe bestemming.
In een persbericht heeft het ministerie een omschrijving gegeven van de drie overgebleven kandidaten voor Paleis Soestdijk:

EDEN SOESTDIJK

Dit voorstel is geïnspireerd door het Eden Project in Engeland. Soestdijk wordt een
, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit de ruimte. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve wonderkamers om de fantasie en het innovatieve denken te prikkelen. In het park komt een biodome, een kas waarin het poolklimaat wordt nagebootst en het tropisch regenwoud. Hier krijgt de bezoeker een experience naar de planeet Mars.
Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein komt woningbouw (100-125 woningen).

MADE BY HOLLAND

Dit plan maakt een podium voor de
. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het paleis biedt ruimte aan tentoonstellingen. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren om hun nieuwste innovaties te presenteren. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er is horeca (ook hotels) op verschillende plekken op het landgoed.
Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen.

NATIONAAL ENSEMBLE

Het idee is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen
. In het park komen ook horecapunten. Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal. In het paviljoen komt een 'Cathédrale d'Images', met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek.
Op het voormalige marechausseeterrein komt een villawijk met circa 40 (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komen 70 appartementen en herenhuizen.

De drie overgebleven plannen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.