Stationsnostalgie in Utrechts Spoorwegmuseum

UTRECHT - Het nieuwe Utrecht Centraal wordt na jaren verbouwen volgende maand eindelijk geopend. Om dat te vieren is er een boek verschenen over de historie van het station. In het Spoorwegmuseum is woensdag een tentoonstelling geopend.
"Wat we willen vertellen is de geschiedenis van het hele stationsgebied eigenlijk", legt conservator Jos Zijlstra uit. "Dat station heeft natuurlijk heel veel impact gehad op de geschiedenis van Utrecht. De wijken er omheen hebben zich toch een beetje gevormd naar Utrecht Centraal. We vertellen daarnaast ook wat er gebeurde op het station zelf met reizigers en personeel."
Op de expositie zijn veel objecten te zien die herinneren aan de rijke geschiedenis van het station. Zo kunnen bezoekers het bekende blauwe bord met vertrektijden nog eens zien, of een mechanische uil die werd gebruikt om vogels weg te jagen. Ook het phoenix-beeld dat jarenlang op het stationsgebouw stond is er te bewonderen.

STATIONSBRAND

Verder zijn er veel foto's te zien van de veranderingen die het meer dan 170-jarige Utrecht Centraal heeft doorgemaakt. In 1938 brandde het station bijna helemaal af.
"Eigenlijk is die brand een zegen geweest voor de architect. Het station was uitgebrand en toen kon hij dat mooie station gaan maken dat er tot 1975 gestaan heeft en waar nog met heel veel weemoed aan terug wordt gedacht."
De jongste verbouwing nadert nu de laatste fase. Op 7 december wordt de nieuwe stationshal officieel geopend. Daarna wordt er rondom Utrecht Centraal nog volop gebouwd. "Het station heeft heel lang geen eigen identiteit gehad, geen smoel. En dát krijgt het station nu weer een beetje terug."
De tentoonstelling in het Utrechtse Spoorwegmuseum duurt nog tot en met 5 februari 2017.

Herinneringen aan rijke geschiedenis Utrecht Centraal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.