Belgen kopen Koninklijke Nederlandse Munt

UTRECHT - De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht is verkocht aan een Belgisch bedrijf. Groep Heylen betaalt hiervoor 3,6 miljoen euro aan de Nederlandse Staat.
Op voorspraak van het kabinet heeft het parlement medio dit jaar ingestemd met de verkoop van KNM. Het muntbedrijf, waar ongeveer 90 mensen werken, blijft in Utrecht.
Het bedrijf zoekt wel naar een nieuwe, goedkopere lokatie in de omgeving. Het is onbekend wat de plannen zijn met het monumentale pand aan de Muntkade in Utrecht. Volgens Quotenet is het gebouw voor 11,1 miljoen euro verkocht aan de IJsselsteinse zakenmannen Kees en Paul Vermaat.

INVESTEERDER

Groep Heylen is een Belgische investeerder in vastgoed en bedrijven. Volgens het bedrijf vormt de overname een goede aanvulling op bestaande muntactiviteiten. Groep Heylen wil "wereldwijd het meest competente munthuis worden voor kleine en middelgrote landen."
Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde muntbedrijf verkeert al langer in financieel zwaar weer en in april bevestigde het kabinet dat er plannen waren voor de privatisering van de muntenproducent. Daarop werd een zoektocht gestart naar een koper.
De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten. Nu gaat het vooral om stuivers, verder worden er veel buitenlandse munten geslagen. Een order uit Chili om 850 miljoen peso's te produceren zorgde voor grote problemen en leverde het bedrijf een boete op wegens wanprestatie. Ook slaat de KNM herdenkingsmunten.
De Munt zorgt er ook voor dat beschadigde munten worden ingenomen en vernietigd. Daarnaast speelt de KNM een belangrijke rol in de strijd tegen valsemunterij. Die twee taken worden na de verkoop overgenomen
door De Nederlandsche Bank.

De Koninklijke Munt komt in Belgische handen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.