Romeinse graven en middeleeuwse hofstede duiken op in Odijk

ODIJK - Archeologen hebben bij de Vinkenburgerweg in Odijk resten gevonden van een Romeins grafveld. Daar liggen vermoedelijk 150 'Romeinse Odijkers' begraven. Ook vonden de wetenschappers resten van de lang verloren gewaande middeleeuwse hofstede Vinkenburg.
De archeologen onderzochten het gebied in opdracht van de gemeente Bunnik omdat er binnenkort gebouwd gaat worden. Op luchtfoto's uit de jaren '90 zijn mysterieuze cirkels in gewassen te zien en daarom zijn de wetenschappers gaan graven. Op de plek van de cirkels vonden de archeologen de graven.
De wetenschappers hopen door de vondst meer te weten te komen over het grafritueel in de Romeinse periode en over de leeftijdsopbouw en gezondheidstoestand van de toenmalige Odijkse bevolking.

KASTEEL

Het onderzoek gaf de wetenschappers ook een gelegenheid om op zoek te gaan naar de middeleeuwse hofstede Vinkenburg. Die kwam in oude geschriften voor, maar niemand wist waar die precies had gestaan. Door de opgravingen is nu duidelijk geworden dat de herenboerderij heeft gestaan op een vierkant terrein van zo'n twintig meter doorsnede met daar omheen een gracht vijf meter breed.
Iets verderop is ook een mysterieuze gracht van zeker acht meter gevonden. Waar die voor diende moeten de archeologen nog uitzoeken.
De gemeente Bunnik moet nu bepalen wat er met de vondsten gaat gebeuren. De ontwikkelaar van het nieuwe buurtschap Het Burgje gebruikt de vondsten ter inspiratie voor de inrichting van het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.