FIOD-invallen in provincie om miljoenenzwendel trustkantoor

UTRECHT - De FIOD en buitenlandse autoriteiten hebben donderdag op acht plekken in de provincie Utrecht invallen gedaan op verdenking van criminele activiteiten met een trustkantoor. Ook waren er invallen op Curaçao en in Duitsland en Monaco.
Het gaat om vijf woningen en drie bedrijfspanden in de regio, maar de exacte locaties heeft het Openbaar Ministerie niet bekendgemaakt. In totaal zijn er op veertien plaatsen invallen gedaan en is er beslag gelegd voor ongeveer zeven miljoen euro. De eigenaar van een trustkantoor is opgepakt, aldus het OM.

VERDENKINGEN

De verdachte leidt diverse bedrijven in Nederland. Hij wordt verdacht van van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, mensensmokkel, oplichting en witwassen. Ook zijn echtgenote staat onder verdenking.
Met de zwendel zouden zij miljoenen euro's hebben verdiend. Zo zouden klanten een vergoeding betalen die deels op rekeningen van de verdachte in Monaco, Zwitserland en Hongkong werden gestort. Over die bedragen zou de verdachte tussen 2010 en 2013 geen of weinig belasting hebben afgedragen.

VERBLIJFSVERGUNNINGEN

De FIOD vermoedt verder dat de verdachten onder meer Russen hebben geholpen aan een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Nederland. Daarvoor zouden duizenden euro's per maand zijn betaald aan de verdachten.
De verdachte plaatste mensen bij een van zijn bedrijven op de loonlijst, daarvoor werden vermoedelijk valse arbeidscontracten en loonstroken opgemaakt. Op die manier werd de IND bewogen tot het verstrekken van een verblijfsvergunning.
Het OM heeft niet bekendgemaakt waar de invallen precies zijn geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.