Utrechters genomineerd voor nationale sportprijzen

PROVINCIE UTRECHT - De genomineerden voor de nationale sportprijzen van 2016 zijn zondagavond bekendgemaakt. Daarbij zitten ook veel Utrechtse sporters, zoals de Utrechtse atlete Dafne Schippers, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal uit Soest en de Nieuwegeinse beachvolleyballer Robert Meeuwsen.
De prijzen voor beste sportman, sportvrouw, coach, team en paralympische sporter worden ieder jaar uitgereikt tijdens het Sportgala, dat de NOS en sportkoepel NOC*NSF eind deze maand weer organiseren.

SPORTVROUW

Voor de titel Sportvrouw van het Jaar zijn er door de succesvolle Spelen zelfs zes genomineerden. Zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee en turnster Sanne Wevers nemen het op tegen Van Rouwendaal en Schippers.
Voor de titel Sportploeg van het Jaar komt dus beachvolleyballers Robert Meeuwsen in aanmerking samen met zijn ploeggenoot Alexander Brouwer. Het vrouwenhandbalteam, met daarin onder meer Angela Malestein uit Bunschoten-Spakenburg en Laura van der Heijden uit Leusden, en de lichte dubbeltwee roeisters Maaike Head en Ilse Paulis maken ook een kans.

SPORTMANNEN

Bij de mannen dingen geen Utrechtse sporters mee naar de titel Sportman van het Jaar. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe en openwaterzwemmer Ferry Weertman waren vanwege hun gouden medaille op de Spelen van Rio al zeker van een nominatie. De andere kanshebbers zijn wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer en autocoureur Max Verstappen.
De genomineerde paralympische sporters hebben allemaal een gouden medaille uit Rio mee naar huis genomen. Het gaat daarbij om onder meer rolstoeltennisster Jiske Griffioen uit Woerden en wielrenner Vincent ter Schure. De verkiezing van Coach van het Jaar gaat tussen Vincent Wevers (turnen), Giovanni Guidetti (volleybal) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen). Die laatste twee trainden ook Utrechtse sporters.

VAKJURY

De nominaties werden bepaald door een vakjury, bestaande uit onder anderen Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Marianne Timmer. De daadwerkelijke stemming is op 21 december, vlak voor de live tv-uitzending van het Sportgala.
Sporters brengen hun stem dan uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan samen voor de overige 50 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.