Overheid test noodberichten NL-Alert

PROVINCIE UTRECHT - Mensen die hun mobiel juist hebben ingesteld hebben maandag een controlebericht van NL-Alert gekregen. De proef vond precies om 12.00 uur in heel Nederland plaats.
Het alarmsysteem achter NL-Alert is bedoeld om bij calamiteiten als een natuurramp of het vrijkomen van giftige stoffen mensen in de omgeving gericht te waarschuwen. De overheid test het systeem twee keer per jaar en geeft dan duidelijk aan dat het om een controlebericht gaat. Ontvangers hoeven geen actie te ondernemen.

GROTE BRANDEN

NL-Alert is inmiddels meer dan 130 keer ingezet bij onder meer grote branden, explosiegevaar en onverwacht noodweer. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aangekondigd dat de sirenemasten van het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem
. Nieuwe methodes zoals NL-Alert kunnen mensen in de omgeving veel gerichter informeren over wat er aan de hand is en wat ze moeten doen.
Toch zijn er nog twijfels over de zekerheid die NL-Alert biedt. Zo ontstond er in Utrecht politieke discussie over de noodberichten bij een grote bedrijfsbrand in De Meern. Eerder zorgde een lokale storing bij KPN er in mei voor dat een alarm over een brand in Amersfoort niet bij iedereen aankwam. Volgens het Telecombedrijf is dat probleem inmiddels verholpen.

INSTELLINGEN

Veel nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Sommige toestellen, zoals de iPhone, vergen
.

Veiligheidsregio Utrecht over NL-Alert

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.