Zes auto's per maand in vlammen op in Utrecht

UTRECHT - Er vinden, met uitzondering van de jaarwisseling, gemiddeld zes autobranden per maand plaats in de stad Utrecht. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente.
De branden hebben verschillende oorzaken, zoals technische defecten, vandalisme of verzekeringsfraude. Er zijn geen harde cijfers over de verhouding in aantallen tussen de verschillende motieven.

GROEPSDRUK

Volgens de gemeente is er wetenschappelijk onderzoek dat aantoont aan dat daders van brandstichting meestal jongeren zijn. "Zij stichten brand onder groepsdruk, om hun status te verhogen en om de autoriteiten (politie) uit te dagen."
Veertig procent van de autobranden vindt plaats tijdens Oud en Nieuw. De gemeente zegt er veel aan te doen om die brandstichtingen te kunnen voorkomen.
Dat gebeurt onder meer met jongerenwerk en de inzet van Burgernet. "Tevens wordt de openbare ruimte kort voor de jaarwisseling in alle wijken geschouwd en worden voertuigwrakken verwijderd."

BLUSDEKENS

Een aantal andere gemeenten heeft blusdekens aangeschaft die de brandweer kan gebruiken bij aangestoken autobranden. Op die manier gaan er minder sporen van daders verloren. Utrecht zegt in 2017 met de brandweer en politie de "effectiviteit" van die dekens te gaan onderzoeken.
De locaties van de autobranden zijn verspreid over een groot deel van de stad en de manier van opereren verschilt. "Hierdoor is in de meeste gevallen geen patroon vast te stellen. Een gerichte preventieve aanpak is daarom niet eenvoudig."

MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM

De afgelopen vier jaar is het niet gelukt om het aantal autobranden in de stad omlaag te krijgen. "Autobranden zijn een maatschappelijk probleem, dat vraagt om inzet van iedereen'', besluit de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.