VIDEO: Paarse Vrijdag op Leidsche Rijn College

PROVINCIE UTRECHT - Op 894 Nederlandse scholen wordt vandaag Paarse Vrijdag gevierd. Leerlingen en docenten dragen paars, om te laten zien dat ze alle genders en seksuele oriëntaties prima vinden.
Het Leidsche Rijn College is een van de scholen die meedoen. Alles is er paars, zelfs de ballen in de kerstboom. Rector Peter van Dijk vertelt, met paarse shawl, dat zijn school de actie heel belangrijk vindt: "We omarmen dit initiatief, want we geloven erin dat de school veilig moet zijn voor iedereen. Het is niet alleen een feestje dat homo's organiseren, maar echt iets van homo, hetero en bi samen. Diversiteit is rijkdom."
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet hetero zijn, het nog steeds vaak moelijk hebben op school. 75 Procent wordt gepest. Rector Van Dijk schrikt er van als kinderen zich onveilig voelen. "Maar ik zie ook positieve dingen. Het is nu heel normaal als leerlingen twee ouders van hetzelfde geslacht hebben. Iedereen kent dat van de televisie."

BEETJE STIL

Medewerkers van de GSA, de Gender & Sexuality Alliance of Gay-Straight Alliance, gaan op Paarse Vrijdag de klassen langs met actiepakketten. "We vertellen wat we met paarse vrijdag willen bereiken: dat iedereen zichzelf kan zijn", vertelt Lara, die op het Leidsche Rijn College de klassen langs gaat.
Dat is wel een beetje eenrichtingsverkeer: "Ik weet niet of ze niet durven te vertellen of dat ze niets weten te zeggen, maar ik vind ze wel een beetje stil."

Rector Peter van Dijk: Je veilig voelen op school is het belangrijkst
Lara gaat namens de GSA de klassen langs
"Belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en goed dat de school dit doet"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.