Overleg kunstenaars De War en Rovase mislukt

AMERSFOORT - Het overleg in Amersfoort tussen de kunstenaars van de culturele broedplaats De War en projectontwikkelaar Rovase is mislukt. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Voorlopig mogen de kunstenaars blijven en Rovase wil in de plannen voor het Warner Jenkinson complex ateliers en creatieve broedplaatsen opnemen.
Rovase mocht van het college van B en W het Warner Jenkinson complex kopen. In het complex, ook bekend als de oude luciferfabriek aan de Eem, zijn de kunstenaars van De War gevestigd. Die wilden het complex ook kopen, maar dat is niet gelukt.
De gemeenteraad gaf Rovase en de kunstenaars opdracht om te onderhandelen zodat De War in het complex kon blijven. De gesprekken tussen de kunstenaars, verenigd in de Stichting Absurd Nederland (SAN), en Rovase zijn heel open verlopen, zegt de gemeente. Toch zijn ze uiteindelijk niet tot elkaar gekomen.

RUIMTE

De kunstenaars mogen van Rovase in het pand blijven, maar ze hebben meer ruimte nodig. Rovase wil dat wel bieden, maar vraagt een huur die de kunstenaars niet kunnen opbrengen. Ook willen de kunstenaars niet afhankelijk zijn van een private verhuurder.
Rovase gaat nu met de gemeente praten over een intentieovereenkomst. Die wordt begin januari naar verwachting ondertekend. Daarna kan de projectontwikkelaar verder met het maken van definitieve plannen voor het complex. Er moeten behalve ateliers ook studentenhuizen komen.
Voorlopig kunnen de kunstenaars blijven, maar het is nog niet duidelijk wat de toekomst voor De War is. De kunstenaars gaan op zoek naar een nieuwe plek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.