AUDIO-UPDATE: Utrechter Jesse Puts schrijft zwemgeschiedenis

UTRECHT - Zwemmer Jesse Puts heeft vrijdag bij de WK kortebaan in Windsor de wereldtitel gepakt op de 50 meter vrije slag. De Utrechter is pas de derde Nederlandse wereldkampioen bij de mannen.
De 22-jarige Puts verraste de favorieten en tikte als eerste aan in 21,10 seconden. De houder van het Nederlands record (21,05) veroverde daarmee zijn eerste grote titel. "Het is te gek, ik had het niet verwacht. Ik hoopte op een medaille, maar om dan als eerste aan te tikken. Ik geloofde het eerst niet'', reageerde hij bij de NOS.

MEDAILLE MOGELIJK

Puts pakte woensdag met de gemengde estafetteploeg in Windsor al zilver op de 4x50 vrij. De sprinter had zich als zesde geplaatst voor de finale van de 50 vrij, met een tijd van 21,33.
Puts bleef de grote favoriet Vladimir Morozov uit Rusland net voor. Morozov tikte aan in 21,14 en moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Litouwer Simonas Bilis (21,23).

NIEUWEGEIN

Opvallend genoeg traint Puts niet bij één van de twee grote Nederlandse zwemcentra, in Amsterdam en Eindhoven, maar in Nieuwegein bij Aquarijn. De Utrechter maakt daar grote stappen als sprinter. Hij miste afgelopen zomer op drie honderdsten van een seconde de limiet voor de Olympische Spelen op de 50 vrij, maar zette die teleurstelling om in extra motivatie.
Marcel Wouda wees de suggestie van de hand dat Puts zich wellicht nog sneller kan ontwikkelen als hij naar Amsterdam of Eindhoven gaat. "Hij heeft nu een programma dat werkt, dat staat als een paal boven water. Ik zie geen enkele reden om die jongen daaruit te halen. We zijn wel al in gesprek hoe we Jesse en zijn coaches kunnen helpen om hen te ondersteunen.''

PRESTATIE

Wouda liet voorafgaand aan de WK kortebaan al weten hoge verwachtingen te hebben van Puts, maar toch werd ook de hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg vrijdag compleet verrast. "Dat Jesse hier iemand als Vladimir Morozov eraf zwemt, is ronduit verrassend. Dit had ik niet aan zien komen'', aldus Wouda vanuit Windsor. "Een geweldige prestatie.''
Wouda was in 1998 de eerste die de wereldtitel wist te bemachtigen voor Nederland. De huidige hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg veroverde bij de WK langebaan in Perth de wereldtitel op de 200 meter wisselslag. Maarten van der Weijden pakte in 2008 goud op de 25 kilometer bij de WK openwaterzwemmen in Sevilla.

Jesse Puts:"Ik kon het niet geloven toen ik een 1 bij mijn naam zag"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.