Waterrekening Wijk bij Duurstede omhoog door precarioheffing

WIJK BIJ DUURSTEDE - De waterrekening van inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede gaat vanaf 2017 omhoog. De gemeente voert de zogenoemde precarioheffing in, een gemeentelijke belasting die via de drinkwaterrekening bij de inwoners terecht komt. Vitens noemt de maatregel "niet transparant" en maakt bezwaar.
Inwoners gaan jaarlijks 69,98 euro meer betalen. De heffing wordt in 2017 en 2018 doorgevoerd. Alle bewoners worden hierover per brief door Vitens geïnformeerd.

GEDWONGEN

Vitens geeft in een verklaring aan dat "kraanwater als primaire levensbehoefte, goedkoop beschikbaar moet blijven en niet net als alcohol en tabak zwaar belast moet worden". Het drinkwaterbedrijf zegt gedwongen te zijn alle kosten door te berekenen aan de klanten waar de precariobelasting geldt.
De maatregel is omstreden. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken diende eerder dit jaar een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer om de precarioheffing af te schaffen voor nutsnetwerken. Naar verwachting wordt begin 2017 over het wetsvoorstel gestemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.