Ambtenaren ontslagen na omkoopschandaal Pon

LEUSDEN - Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij een omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon in Leusden en Peogeot. De organisaties bevestigen dit na vragen van het ANP.
Onder de ontslagen is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie. Volgens justitie heeft hij voor tienduizenden euro's aan giften ontvangen. De drie ambtenaren van Defensie en twee van de politie komen nog dit jaar voor de strafrechter, terwijl Pon en Peugeot afgelopen jaar voor miljoenen euro's strafvervolging hebben afgekocht.
Advocaat Bas Martens staat de oud-wagenparkbeheerder en een ex-medewerker van de politie bij. Volgens hem draait de zaak niet meer om fraude bij aanschaf van auto's voor Defensie, maar om "bijvangsten", zoals onder meer het gebruik van tankpassen en reizen met functionarissen van de auto-industrie.

PANIEKVOETBAL

De advocaat van twee medewerkers van Defensie noemt het ontslag "paniekvoetbal" nog voordat de rechter heeft bepaald dat ze strafbaar zijn. Volgens hem hebben zijn cliënten een tweedehands privéauto gekocht bij de plaatselijke dealer.
"De marktconforme kortingen werden buiten hun medeweten om door Pon zelf bekostigd. Mijn cliënten kan dus niet worden verweten dat ze opzettelijk giften van Pon hebben aangenomen'', aldus advocaat Michael Ruperti.

SCHIKKING

Het onderzoek naar ambtenaren en autobedrijven begon al enkele jaren geleden. In de zaak waren meer dan veertig verdachten. Volgens de advocaten hebben de meesten van hen inmiddels een schikking getroffen of een taakstraf geaccepteerd.
Advocaat Martens is verbaasd dat justitie weigert te schikken met de paar overgebleven verdachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.