PvdA: ruimer kinderpardon en tegen A27-verbreding

Asscher op het congres in De Fabrique
Asscher op het congres in De Fabrique © ANP
UTRECHT - De PvdA heeft zich op het partijcongres in Utrecht gekeerd tegen de verbreding van de A27. De PvdA-afdelingen van de stad en provincie Utrecht hadden partijgenoten opgeroepen om zich uit te spreken over de plannen. Uiteindelijk stemde ruim 60 procent van de aanwezigen tegen het extra asfalt bij Amelisweerd.
De sociaaldemocraten spraken ook over het kinderpardon. De partij besloot de verkiezingen opnieuw in te gaan met een pleidooi voor een ruim kinderpardon. Het zogeheten meewerkcriterium wordt als het aan de partij ligt geschrapt. De partijleiding wilde daar tijdens de bijna afgelopen kabinetsperiode niet aan, maar stemde er zaterdag toch mee in.

ZWARE DRUK

De partijtop staat onder zware druk om ook volgende week al in te grijpen om de kinderpardonregeling te versoepelen. "Anders staan de partijleden van in ieder geval de noordelijke provincies de komende maanden wel campagne te voeren, maar dan niet voor de Kamerverkiezingen", dreigt pleitbezorger Esther van Dijken.
Ze kan kiezers niet uitleggen dat haar partij weer voor een ruimere regeling pleit, maar vier jaar als regeringspartij niets wist te veranderen, vreest ze. Van Dijken wil dat de PvdA-fractie zich losmaakt van de knellende omhelzing van de VVD en zou niet rouwig zijn als dat op de valreep een kabinetscrisis oplevert.

ZWAARDER

Eerder op de dag pasten de leden het verkiezingsprogramma al aan de wensen van de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher aan. De partij pleit nu voor de aanpak van oneerlijke arbeidsmigratie en het zwaarder belasten van bedrijven en de rijkste Nederlanders. Het geld dat dat oplevert komt ten goede aan de ouderenzorg en aan belastingkortingen voor werknemers.
Het kinderpardon is al lange tijd een gevoelig thema binnen de partij. Afgelopen zomer voerden de jongens David en Daniël uit Baarn nog actie bij het PvdA-congres in Nieuwegein om te voorkomen dat ze zouden worden uitgezet naar Rusland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.