Minder criminaliteit in Soest, IJsselstein en Stichtse Vecht

SOEST - De criminaliteit in Soest, IJsselstein en Stichtse Vecht is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de gemeenten naar buiten hebben gebracht. In Soest daalden de cijfers met 12 procent, in IJsselstein met 5,3 procent en in Stichtse Vecht met 7 procent.
Volgens de gemeente Soest waren er in 2016 vooral minder inbraken, autokraken, vernielingen en fietsendiefstallen. Wel waren er in meer geweldsmisdrijven en winkeldiefstallen. Ook was er iets vaker sprake van jeugdoverlast.
Burgemeester Rob Metz zegt blij te zijn met de daling op de meeste terreinen. "De cijfers zien er goed uit, maar resultaten uit het verleden geven natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Daarom blijven we, naast de repressieve maatregelen, preventief gedrag van inwoners stimuleren. Voorkomen is immers beter dan genezen."

IJSSELSTEIN

In
daalde vooral het aantal openlijke geweldplegingen, inbraken in schuren, bedrijfsinbraken en fietsendiefstallen. Het aantal woninginbraken nam juist fors toe, met 59 procent. Burgemeester Van Domburg spreekt van een "onacceptabele stijging ten opzichte van vorig jaar". Hij roept inwoners van IJsselstein op hun woning beter te beveiligen.

STICHTSE VECHT

In
waren er in 2016 vooral minder fietsendiefstallen, woninginbraken, vernielingen en winkeldiefstallen. Een aandachtspunt voor burgemeester Marc Witteman is de toename van het aantal autokraken, van 314 in 2015 naar 424 in 2016. Deze vinden vooral plaats op de parkeerterreinen rondom de stations Breukelen en Maarssenbroek en nabij horecagelegenheden.
Ondanks het feit dat deze stijging ook landelijk te zien is, maakt hij de burgemeester zich daar zorgen over. "Autokraken geven een gevoel van onveiligheid en daarom is een daling van dit misdrijf van groot belang voor de verbetering van het veiligheidsgevoel." Het het college van burgemeester en wethouders zal binnenkort een besluit nemen over de plaatsing van camera's op parkeerterreinen.

KRITIEK

De criminaliteit lijkt in de meeste gemeenten al jaren te dalen, maar op cijfers is ook kritiek, blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat vorige week uitlekte. Politie en OM zeggen daarin dat de werkelijke criminaliteit veel hoger ligt. Dat komt door te weinig mankracht en daardoor doen mensen ook minder snel aangifte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.