College IJsselstein gevallen na megatekort op samenwerking Montfoort

IJSSELSTEIN - Het IJsselsteinse gemeentebestuur is gevallen. De samenwerking met Montfoort kostte vorig jaar 1,5 miljoen euro meer dan was afgesproken. Dat heeft de gemeente woensdagavond bekendgemaakt.
De wethouders Vincent van den Berg (CDA) en Marijke van Beukering (D66) hoorden dinsdag over het ernstige tekort en besloten een dag later hun werk neer te leggen. "Het bedrag van 1,5 miljoen euro verrast ons volledig. We zijn hierover niet tijdig geïnformeerd. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en geven de gemeenteraad zo de ruimte de beste oplossing te zoeken voor de stad IJsselstein." Het overstijgen van de begroting wordt vooral veroorzaakt door een overschrijding van het budget voor personeelslasten, stelt de gemeente.

HOOFDPIJNDOSSIER

Met het vertrek van de twee bestuurders zijn nu alle wethouders opgestapt, want wethouder Huib Veldhuijzen (VVD) ging eerder ook al weg vanwege het
. Hij legde zijn werk vorige maand neer, toen bleek dat er ook voor de komende jaren 1,7 miljoen euro extra nodig is voor de samenwerking met Montfoort.
De samenwerking tussen de twee gemeentes moest een forse besparing opleveren. Alle ambtelijke diensten werden samengevoegd. Maar dat ging niet goed, want ambtenaren raakten overspannen en wisten niet wat ze moesten doen. Er was veel verwarring en onduidelijkheid. Bovendien ging de binding met de eigen gemeente verloren.
De wethouders blijven nog 30 dagen in functie. Dit biedt de mogelijkheid de lopende zaken te blijven behartigen totdat invulling is geregeld. Donderdag komt het samenwerkingsverband tussen IJsselstein en Montfoort met een gezamenlijke verklaring.

VERTROUWEN

De oppositie in de IJsselsteinse gemeenteraad heeft al langer geen vertrouwen meer in de samenwerking met Montfoort. Volgens fractievoorzitter Ronald Koehorst van oppositiepartij LDIJ is het "een blamage voor beide gemeentes". De komende periode zal ook moeten blijken of er nog wel voldoende vertrouwen is in de huidige coalitie van D66, CDA en VVD. "De vraag is of ze dat vertrouwen op andere gebieden wel kunnen behouden".
Fractievoorzitter Edwin Tas van het CDA zegt dat er nu eerst een gesprek volgt met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. "Er liggen een aantal belangrijke dossiers die opgepakt moeten worden en door moeten gaan. Het is zaak dat we snel op zoek gaan naar een oplossing".
Ook de grootste partij, D66, wil nu snel overleg met de coalitiepartners. Fractievoorzitter Jos Pel noemt de voortzetting van het huidige college "een reële optie". "Maar we gaan eerst samen naar de ontstane situatie kijken."

Reactie Ronald Koehorst, fractievoorzitter van oppositiepartij LDIJ
Reactie Edwin Tas, fractievoorzitter CDA
Reactie Jos Pel, fractievoorzitter D66

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.