IJsselstein heeft bijna nieuwe coalitie

IJSSELSTEIN - In IJsselstein gaan D66 en het CDA verder met de SP en GroenLinks. Twee weken geleden viel het college over de kosten van de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Eerder al stapte VVD-wethouder Veldhuijzen op, vanwege diezelfde problemen.
Dit weekend is er overleg geweest tussen de vier partijen. De VVD had aangegeven niet meer mee te willen doen als de wethouders Vincent van den Berg (CDA) en Marijke van Beukering (D66) zouden terugkeren. Daarom richtte D66 zicht tot de twee linkse partijen in de raad.
Dat overleg was vruchtbaar en er ligt een akkoord op hoofdlijnen. Dat wordt vanavond voorgelegd aan de individuele fracties. Dinsdagmiddag om 17.00 uur worden dan de laatste hobbels genomen en wordt er gepraat over wethoudersposten. De verwachting is dat zowel SP als GroenLinks een wethouder gaan leveren.
De ChristenUnie deed dit weekend ook mee aan de gesprekken, maar fractievoorzitster Elk Kooij laat weten dat ze niet aan de coalitie wil deelnemen. "Wij voeren al drie jaar constructief oppositie. Dat willen we het komend jaar tot de verkiezingen volhouden", zegt Kooij. "We hebben dit weekend meegepraat om onze accenten te kunnen zetten. Dat is gelukt en nu trekken we ons weer terug. Er zou toch geen sprake van kunnen zijn dat wij een wethouder leveren."

ONBEGRIJPELIJK

De VVD doet niet mee aan de nieuwe coalitie. De partij vindt het onbegrijpelijk dat de oude wethouders terugkomen. Fractievoorzitter Anastasia van der Lugt: "Vorige maand hebben SP en GroenLinks nog een motie van wantrouwen gesteund tegen deze wethouders, en nu mogen diezelfde wethouders verder met besturen. Ik kan dat niet uitleggen aan mijn kiezers."
"Wij zullen dit college kritisch gaan volgen", zegt Van der Lugt, "maar beoordelen op de inhoud. Die inhoud zal niet veel verschillen van het beleid van de afgelopen drie jaar."

Verslaggever Marc van Rossum over de formatie in IJsselstein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.