RIVM doet onderzoek naar borstimplantaten

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven is een onderzoek gestart naar de klachten die vrouwen kunnen hebben over hun siliconen borstimplantaten. Het doel is om een beter beeld te krijgen van de verschillende problemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Zowel vrouwen die om cosmetische redenen borstimplantaten hebben laten plaatsen als vrouwen die dat lieten doen vanwege een borstreconstructie kunnen deelnemen. Vrouwen hebben tot en met 21 maart de tijd om de online vragenlijst in te vullen. De resultaten worden naar verwachtig dit najaar gepubliceerd.
In de afgelopen jaren is er veel ophef geweest over gezondheidsproblemen bij vrouwen door slechte implantaten. Zo werden implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed anderhalf jaar geleden verboden, omdat tijdens een controle bleek dat er glasvezeldeeltjes op zaten.
Eerder raakte ook een Franse fabrikant van borstprotheses van het merk PIP in opspraak. De implantaten hadden een verhoogd risico op scheuren en lekken. Honderden Nederlandse vrouwen sloten zich destijds aan bij rechtszaken tegen de fabrikant en de instantie die de implantaten had goedgekeurd. 180 vrouwen kregen een schadevergoeding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.